Vrtić Prehrana djeteta 20. kolovoza 2014.

Pet odličnih recepata za deserte s kruškama

kruške s čokoladom
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S jednostavnom kašicom od kruške mnoge mame započnu dohranu svojih beba, a svježe kruške uvijek su dobrodošle kao međuobrok za djecu svih dobi. Saznajte zbog čega su sve zdrave i isprobajte naše recepte za fine deserte od krušaka

kruške | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zašto jesti kruške?

Kruške prirodno reguliraju razinu šećera u krvi, djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu štetnog kolesterola i djelujući na apsorpciju žučnih kiselina, otkriva nutricionistica Darija Vranešić Bender te objašnjava zbog čega bi još kruške trebale biti dio zdrave prehrane i djece i odraslih:

Kruška je i brz izvor energije, jer sadrži značajne količine monosaharida, a istovremeno je i ekonomično pakiranje vitamina B skupine, koji pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer 'hrane' živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata. Kruške su također dobar izvor bakra, kalija i prehrambenih vlakana koja preveniraju zatvor.

S obzirom da kruške vrlo brzo zriju nakon što su ubrane, kada ih kupujete, birajte one nedozrele, neoštećene i one koje na sebi nemaju plijesni. Također izbjegavajte kruške sa smeđim mekanim kolutovima. 

Više o kruškama pročitajte na Zdravoj Kravi!

muffini kruške | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Muffini s kruškama

Sastojci

  • 450 g brašna
  • 300 g krušaka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 400 ml mlijeka
  • vrećica vanilin šećera
  • 25 g mljevenih oraha
  • 150 g maslaca
  • 20 g šećera u prahu

Priprema

Jaja umutite, kruške ogulite, očistite i narežite na kockice. U zdjelu s prosijanim brašnom dodajte prašak za pecivo, obični i vanilin šećer, mljevene orahe, kockice krušaka, cimet i muškatni oraščić te izmiješajte. U zdjelu s umućenim jajima ulijte rastopljeni maslac i dobro izmiješajte pjenjačom. Postupno ulijevajte mlijeko stalno miješajući. Smjesu prelijte u zdjelu s mješavinom brašna, šećera, krušaka i oraha te, miješajući, izradite tijesto.
Kalup za muffine obložite čašicama od papira, napunite ih tijestom do 2/3 visine i pecite na 200°C oko 15 minuta. Poslužite posuto šećerom u prahu.

Recept preuzet s portala 24sata.hr

kruške s čokoladom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kruške s čokoladom

Sastojci:

  • 1 kg krušaka
  • 1 naranča
  • 1-2 žlice kuzua (prirodnog zgušnjivača)
  • crna čokolada

Priprema:

Kruške operite, ogulite, narežite na polovice te izdubite tvrđe dijelove. Stavite u posudu s tanko narezanim kolutovima naranče. Na dno posude dodajte malo vode. Zakuhajte pa dodajte prstohvat soli. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta. Kuzu otopite u malo hladne vode i dodajte u vodu uz miješanje. Kad kuzu postane proziran završite kuhanje. Čokoladu stavite u posudu, a nju stavite u veću posudu s vodom i zagrijavajte dok se čokolada ne rastopi. Kruške poslužite prelivene otopljenom čokoladom.

Na Zdravoj Kravi pogledajte video u kojem kuharica Ana Janjatović Zorica priprema ovaj recept!

pita od krušaka | Author: Matejka Paladin Buča Foto: Matejka Paladin Buča

Pita od krušaka, jabuka i šljiva

Sastojci

Tijesto za kalup promjera 28 cm

  • 210 g maslaca 
  • 240 g integralnog brašna 
  • 180 g oštrog brašna 
  • 90 g smeđeg šećera (recimo Demerara) 
  • 2 žumanjka 
  • 4 žlice mlijeka

Nadjev

  • 200 g šljiva (može i smrznute) 
  • 2 srednje kruške 
  • 1 velika jabuka 
  • Sok jednog limuna 
  • 2-3 žlice meda 
  • 1 žličica cimeta 
  • 2 žlice škrobnog brašna

Priprema

Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup premažite maslacem. Brašna i maslac pomiješajte i razmrvite rukama da se što bolje povežu. Zatim dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Bit će malo tvrdo u početku, no vrlo brzo će se povezati. Trećinu tijesta odvojite, a ostalo razvaljajte na veličinu kalupa. Preselite tijesto u kalup tako da ga namotate na valjak i razmotate u kalupu. Izbodite ga vilicom i pecite 10-12 minuta, tj. dok tijesto ne počne dobivati smeđu boju po rubovima. Ostalu trećinu tijesta razvaljajte i narežite na trakice širine 2 cm. Šljive raspolovite i izvadite koštice, kruške i jabuku ogulite i narežite na veće komade. Pomiješajte voće s ostalim sastojcima i prebacite na napola pečeno tijesto. Na vrh poslažite trake od tijesta u dva različita smjera kako biste dobili mrežu. Na rubovima trake utisnite u rub tijesta. Pecite još oko 35 minuta, tj. dok pita ne zamiriše i poprimi malo tamniju boju. Ohladite, posipajte šećerom u prahu i uživajte!

Recept Matejke Paladin preuzet je s portala Gastro.hr

puding | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jednostavni puding od krušaka

Sastojci

  • 4 velike kruške
  • 200 ml soka od jabuka
  • 20 g maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • malo cimeta
  • 8 žlica slatkog vrhnja
  • 3 žumanjka 

Priprema

Kruške ogulite, očistite i izrežite na osmine. Stavite u posudu sa sokom od jabuka i maslacem te kuhajte 5-10 minuta (ovisno o veličini krušaka) dok kruške ne omekšaju. Sve propasirajte, dodajte šećer, vrhnje i cimet, vratite u posudu, dodajte žumanjke i miješajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Poslužite u zdjelicama dobro ohlađeno. 

Još recepata s kruškama potražite na portalu Gastro.hr!

crumble kruške | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Crumble od krušaka

Sastojci

  • 2 kruške abate
  • 30 g zobenih pahuljica
  • 20 g maslaca
  • 40 g tamne čokolade
  • 25 g šećera u prahu
  • 20 g pistacija

Priprema

U većoj zdjeli promiješajte zobene pahuljice, šećer u prahu te sitno nasjeckane pistacije, nasjeckanu ili grubo naribanu čokoladu. Dodajte maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Prstima umiješajte sastojke kako biste dobili krupne grudice. Ostavite u hladnjaku da se sastojci prožmu, a maslac stisne oko namirnica. Pripremite kruške za crumble tako da ih očistite i narežete na krupnije kocke. Rasporedite ih u kalupe koje ste odabrali i namazali tankim slojem maslaca. Preko njih stavite smjesu koja se u hladnjaku ohladila te pecite u pećnici koja se prije toga zagrijala na 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon 25 minuta čupavi, mirisni kolačići su gotovi. Poslužite ih tople. Umjesto kruške možete rabiti jabuke, breskve ili višnje.

Recept Marine Gaši preuzet je s portala Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.