Roditelji Kolumne roditelja 30. ožujka 2015.

Omiljeno dječje jelo - špagete bolonjez na zdraviji način

špagete bolonjez
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne znam u čemu je tajna privlačnosti tjestenine s umakom od mljevenog mesa i rajčice, ali često govorim da je dijete koje ne voli bolonjez za mene kao Jeti - možda i postoji, ali ja ga još nisam vidjela

Bolonjez - odgovaraju u sekundi oboje moje djece na pitanje koje im je omiljeno jelo. Ne znam točno u čemu je tajna privlačnosti tjestenine s umakom od mljevenog mesa i rajčice, ali često govorim da je dijete koje ne voli bolonjez za mene kao Jeti - možda i postoji, ali ja ga još nisam vidjela.

Kad god klinci imaju faze da su probirljivi oko jela, kad god su bolesni i slabog apetita, kad god mi je važno da se dobro najedu - kuham im njihovo omiljeno jelo. Mlađi je nešto prije prvog rođendana imao fazu od nekoliko tjedana kad je skoro pa potpuno odbijao hranu pa sam mu na kraju jedan dan pripremila tjesteninu i za njega prilagođen umak od mljevenog mesa i rajčice, smiksala i - pojeo je dvostruku porciju! Bila je to ljubav na prvu žličicu, i danas zna tražiti ‘tijesto i meso’ za doručak, ručak i večeru.

Eh, ali...kako djeca ne mogu živjeti na tjestenini i mesu, evo moja tri savjeta i trika kako umak bolonjez učiniti kvalitetnijim:

1. Povrće, povrće, povrće

Iako mi prijatelji ponekad komentiraju da ja ne kuham bolonjez već ‘grincajg s mljevenim mesom’, a klinci me upućuju da trebam tražiti recept od vrtićkih kuharica jer je u vrtiću bolonjez ‘samo meso i tijesto’, ne odustajem od toga da umak baziram na puno korjenastog povrća. Da, obično je to cijeli grincajg, odnosno oko 4 mrkve, 1-2 korijena peršina i komadić celera. Kuhanje s puno korjenastog povrća je ujedno način da iz kuhinje izbacite kocke i razne zloglasne začine. Također, u sezoni možete kuhati domaći umak od svježih rajčica ili kombinirati tekuću i svježu.

2. Kvaliteta mesa

Mljeveno meso vrlo je pogodno za muljanje, odnosno u njega se može uvaliti svašta. Afere s konjskim mesom, ostacima i sojom koje su se dogodile u zadnjih par godina. Zato meso za bolonjez kupujem u mesnici i to samo onima gdje žele preda mnom odrezati i samljeti komade mesa. Ako takvu nemate u blizini, kupite veću količinu pa zamrznite.

3. Integralna tjestenina

Klinci općenito vole jesti tjesteninu, moji bi je mogli jesti svaki dan. Integralna tjestenina hranjivija je i kvalitetnija opcija, a da bi prijelaz bio bezbolniji počnite običnu, bijelu tjesteninu zamjenjivati polubijelom pa tek onda integralnom. Naravno, odlično je mijesiti domaću tjesteninu kad stignete, ali iz iskustva znam da se to tek rijetko uklapa u raspored nas prezaposlenih mama.

bolonjez | Author: Antonija Bilić Arar Foto: Antonija Bilić Arar

Recept za špagete bolonjez

Sastojci:

  • 1 srednja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 korijena peršina
  • komadić celera
  • 50 grama sitno sjeckane slanine
  • 3-4 mrkve
  • 3 dcl tekuće rajčice
  • 300 grama miješanog mljevenog mesa
  • ulje

Priprema:

Na ulju pirjajte sitno sjeckani luk, dodajte slaninu i sitno sjeckani češnjak pa pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte sitno sjeckanu mrkvu, peršin i celer pa pirjajte još 5 minuta. Dodajte meso, posolite i pirjajte miješajući dok sve meso ne posmeđi. Zalijte tekućom rajčicom i s malo tople vode po potrebi, kad zavrije poklopite i kuhajte 30 minuta.

Poslužite s tjesteninom od cjelovitog brašna, ribanim sirom i zelenom salatom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MareDj

    Također radim bolonjez s više povrća nego mesa, ali ga sasjeckam (el. sjekač) tako da se stopi sa mljevenjim mesom i obožavaju ga na taj način i mali i veliki. Štoviše veliki pitaju u čemu je tajna, a tajna je svo povrće kaj imam u frižideru iskoristim za bolonjez

  • Kjavica

    I ja stavljam svo to povrce, stavim i tikvicu.  Ali fora je u tome da se kad bolonjez bude gotov, povrce izvadi skupa sa malo sosa i mesa, zblenda sa štapnim mikserom, vrati natrag u lonac i promjesa.  Rezultat je fini kremasti sos, svo povrce unutra, a klinci vide samo meso 😉

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.