Školarci 25. ožujka 2024.

Ovih 8 voćki ima najbolji su izbor za užinu zbog svojih prednosti

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Klincima je nekad teško „podvaliti“ zdrave stvari za grickalice, ali voće nekako ipak najlakše prolazi. Barem kod većine, znamo da ima i onih drugih… Evo koje je možda najbolje odabrati.

Borba s hranom, posebno onom zdravom, nije nepoznanica roditeljima. Neki se bore već odmalena, neki posustanu, neki ustraju, a s druge strane – neki uspiju, a neki ne. A jedna posebna borba je ona oko grickalica i raznih zalogajčića koje bi djeca mogli jesti za užinu, odnosno između obroka.

Možda te zanima... Za lakšu laku noć: Ovih 6 voćki treba jesti prije spavanja za kvalitetniji san Vrtić

Umjesto gotovih, kupovnih grickalica, naravno da je uvijek bolje ponuditi nešto zdravo i nešto svježe. Voće je uvijek visoko na tom popisu dobrih stvari, pa roditelji koji imaju sreće da im djeca lako prihvaćaju voće kao međuobrok, imaju ipak problem manje. Zanimljivo je, ali i šokantno, da prema nekim istraživanjima (američkim) tek mali postotak ljudi konzumira dovoljno voća, a postotak je manji u obiteljima s nižim primanjima.

Evo koje bi voće bilo najbolji izbor za međuobrok, pa bi bilo najbolje ponuditi ga djeci, odnosno pripremiti kao dio školske užine, na primjer.

Divlje borovnice

Ove fine bobice pune su vlakana koje duže održavaju osobu sitom. Također, divlje borovnice se ubrajaju među voće (pa i povrće) s najvećim udjelom antioksidansa. To znači da dobro djeluju na imunitet, što je uvijek dobro za vrtićarce i školarce. Studije su, inače, pokazale da divlje borovnice imaju određene prednosti za kognitivne sposobnosti i kardiovaskularni sustav, a sadrži i spojeve koji se bore protiv raka, pa su uvijek dobar izbor i za dijete i za roditelje.

Jabuke

Jabuke su također bogate antioksidansima, osobito tamnije sorte. Sadrže vitamin C i vlakna, koja se uglavnom nalaze u koži (pa je važno imati netretirane voćke) i pektin, vlakno koje djeluje kao prebiotik za pomoć u radu debelog crijeva i probavi. Jabuke također sadrže kvercetin, flavonoid s antioksidativnim svojstvima, što je ponovno dobro za imunitet, a može i zaštititi od alergija jer djeluje kao prirodni antihistaminik.

Naranče

Ovi voljeni citrusi sadrže oko 92% dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminom C. Dobar su izvor folata, vitamina B, koji može igrati ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Grejp

Možda ga djeca ne prihvaćaju baš lako, ali grejp je dobar izvor vitamina C, već spomenutog i važnog antioksidansa. Vitamin C također pomaže tijelu da apsorbira i skladišti željezo, koje često može biti problematično kod školaraca u razvoju. Grejp sadrži i vitamin A, koji pomaže u održavanju zdravlja očiju i rasta stanica.

Jagode

I jagode su bogate važnim vitaminom C koji pomaže u jačanju imunološkog sustava. Sadrže mangan, folat i kalij.

Ananas

Osim vitamina C kojeg ananas ima dosta, on ima i vitamin A, K, fosfor, cink i kalcij. Bogat je manganom i sadrži bromelain, ekstrakt koji se nalazi u plodu i stabljici ananasa i ima protuupalna svojstva.

Papaja

Papaja nije prvi izbor u našim krajevima, ali nije ju teško nabaviti u današnje vrijeme, a djeci je poprilično zanimljiva. Papaja sadrži vitamine C, A, E, folat, vlakna i visoku razinu antioksidansa, uključujući likopen.

Šljive

Ovo voće sadrži antioksidanse poput antocijana i kvercetina, koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Također su bogate vlaknima, što može pomoći u regulaciji probave. Šljive sadrže manje šećera i imaju nizak glikemijski indeks.

Kivi

Kivi sadrži uistinu velike količine vitamina C, E i vlakana. Osim tog, tu je i enzim koji se zove aktinidin, koji pomaže probavi, te lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koji pogoduju zdravlju očiju.

Brojne prednosti

Osim što je ukusan međuobrok, voće je korisno jer sadrži vitamine, minerale, vlakna, vodu i druge bitne hranjive tvari. Može idealno poslužiti u borbi protiv poslijepodnevnog umora nakon škole, na primjer. Ako dijete ne prihvaća lako voće, smoothieji su dobar izbor u tim slučajevima.

povrće dijete Možda te zanima... Kako nagovoriti mališane da jedu voće i povrće? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.