Školarci Prehrana školarca 13. veljače 2023.

Ovo je najgore piće za razvoj dječjeg mozga, kažu stručnjaci

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova istraživanja otkrivaju da bi zašećerena bezalkoholna pića za djecu osnovnoškolske dobi mogla štetiti moždanoj funkciji.

Vjerojatno već provodiš prilično vremena razmišljajući o tome kako prehrana tvojeg djeteta utječe na njegovo tijelo. Možda pažljivo pratite potrošnju kalcija kako bi bila sigurna da im se kosti razvijaju kako bi trebale, vjerojatno razmišljate o unosu vitamina C kako bi bila sigurni da imaju jak imunološki sustav, a moguće je i da pratiš kako različiti obroci utječu na njegovu razinu energije tijekom dana.. Zapravo, hrana koju djeca jedu ne utječe samo na njihovo tijelo – ona je također ključna za njihovo kognitivno zdravlje. Sada, nova istraživanja otkrivaju da bi zašećerena bezalkoholna pića za djecu osnovnoškolske dobi mogla štetiti moždanoj funkciji.

Možda te zanima... 15 grešaka koje roditelji rade u prehrani svoje djece Vrtić

U studiji, objavljenoj u časopisu Nutrients, znanstvenici su ispitali oko 6400 djece u dobi od 6 do 12 godina, pitajući ih koliko često konzumiraju pića zaslađena šećerom i koliko ih piju. Usporedili su te odgovore s dječjim učinkom na testovima izvršnih funkcija. Veća konzumacija slatkih pića bila je povezana s lošijim rezultatima u ovim procjenama, prenosi Yahoo news.

Testovi su mjerili kognitivne vještine poput radne memorije i sposobnosti organiziranja, ali također su uključivali mjere koliko dobro djeca mogu kontrolirati svoje emocije te ponašanje.  Dakle, u osnovi, kada je u pitanju izvršna funkcija, može se vidjeti utjecaj u školi i kod kuće.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

"Ovo služi kao izvrstan podsjetnik roditeljima da gazirana pića, energetska pića i sokovi ne bi trebali biti primarni napici koji se nude kod kuće ili dostupni djeci", dijetetičarka Michelle Babb, MS, RD. "Dobra staromodna voda trebala bi biti primarna. U nju se može dodati bobičasto voće, citrusi ili čak krastavci kako bi bila privlačnija."

Ako želiš svom djetetu ipak nešto slađe, Babb preporučuje da razrijediš 100% čisti voćni sok tako da bude 70% vode, 30% soka ili se odluči za domaći smoothie sa svježim voćem i povrćem.

Osobito je važno ograničiti slatke gazirane napitke samo na svako piće jer ti utjecaji na kognitivne funkcije nisu ograničeni na kratkoročni rok. Istraživanje provedeno ranije ove godine otkriva da ispijanje previše gaziranih sokova u djetinjstvu također može utjecati na dječji um kasnije u životu, narušavajući njihovo pamćenje u odrasloj dobi.

Možda te zanima... Nutricionistica otkriva: Jesu li pretilost i alergije kod djece povezane s počecima dohrane? Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.