Školarci Škola 29. studenoga 2023.

Projekt Pruži mi ruku - prevencija i smanjenje vršnjačkog nasilja u osnovnim školama

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udruga Najsretnija beba Hrvatska je pokrenula projekt pod nazivom Pruži mi ruku. Cilj projekta je osiguravanje stručne pomoći i podrške djeci u riziku, te prevencija i smanjenje vršnjačkog nasilja u osnovnim školama. Ovaj put, suradnju smo ostvarili s OŠ Tin Ujević iz Zagreba.

Kroz projekt, učenici će se upoznati s nenasilnom komunikacijom po modelu Marshalla Rosenberga. Naime, jedan od glavnih uzroka vršnjačkog nasilja je upravo nedostatak adekvatnih komunikacijskih vještina i nedovoljno razvijena empatija. A da bi djeca razvila te vještine potrebno im je pružiti prilike za njihovo učenje i usvajanje kojih je danas sve manje.

Radionice u sklopu projekta su osmišljene tako da djeci pruže sigurno mjesto bez prosudbe, osude ili kritike. Kroz radionice djeca će usvajati osnove Nenasilne komunikacije koja nas usmjerava prema drukčijem načinu izražavanja i kako čujemo druge. Potiče nas da osvijestimo svoje automatske i naučene načine reagiranja. Usmjerava nas ka svjesnom opažanju, prepoznavanju svojih i tuđih osjećaja i onoga što nam je potrebno u danom trenutku. Osim toga, Nenasilna komunikacija nas potiče da se jasno i iskreno izražavamo, pri čemu izražavamo poštovanje i empatiju prema drugima.

Osim toga, učenici će se upoznati i s raznim metodama koje pridonose boljoj samokontroli i otpuštanja stresa. To su razne metode disanja, vizualizacija i vježbe opuštanja.

A sve to uz smijeh, zabavu i lakoću.

Radionice provodi Iva Brčić, mag.educ.soc./educ.phil., praktičar terapijskih vještina i tehnika europske krovne organizacije za dječju i adolescentnu psihoterapiju, trenerica nenasilne komunikacije u procesu međunarodne certifikacije

Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Abeceda roditeljstva i uz financijsku podršku grada Zagreba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.