Thinkstock Pet alternativnih položaja za lakši porod

Trudnoća

Pet alternativnih položaja za lakši porod

Ležanje na leđima tijekom poroda zatvara područje zdjelice za oko 30 posto, zato vam predlažemo položaje u kojima će porod biti brži i ugodniji

Članak spremljen

Članak spremljen

Začuđuje svakodnevno gledati i čuti žene koje rađaju polegnute na leđa. Nažalost, to nije njihova krivnja - to je ono što im je rečeno da učine, iako to ide protiv osnovne anatomije. Zapravo je porođajni kanal oblikovan kao slovo "J", a ne ravna crta. Dijete ne izlazi samo ravno dolje i van. Ono izlazi ravno, pa zatim gore preko zdjelice.

Pogledajte pažljivo i shvatit ćete kako se to odvija. Zapravo, čini se posve ludo ležati na leđima s nogama gore i očekivati da dijete izađe. U stvari, odabir položaja rađanja na leđima, kao glavne rodiljne pozicije, zatvara područje zdjelice za oko 30 posto. Zatim, ako razmislite malo bolje shvatit ćete da i sila gravitacije radi protiv vas. To znači da kada pokušavate gurnuti dijete van, prvo gurate prema dolje, a zatim prema gore taman prije nego li dijete izađe.

Osim toga, tko želi više napora nego što mora proći? Rađanje je dovoljno naporno samo po sebi, bez da ležite na leđima s nogama u zraku. Ipak, ako osjećate da je za vas prirodno ležati na leđima pri porodu, onda svakako trebate pratiti taj svoj osjećaj.

Zaboravite na sram

Postoje pozicije koje porod mogu učiniti lakšim nego kada ležite na leđima. Ako se sada brinete zbog kako ćete izgledati u tim pozicijama - vjerujte mi - neće vas biti briga taj dan!

Evo nekoliko položaja koje možete probati, a koji će vam pomoći posebno u fazi izgona:

1. Čučanje

Možete čučati na podu, na krevetu, u bazenu za porode, i koristiti sve što je potrebno kao podršku, npr. uzglavlje kreveta, supruga itd. Žene koje koriste ovaj položaj kažu da na taj način osjećaju više kontrole i udobnosti. To može pomoći skratiti duljinu porođajnog kanala, tako da dijete izlazi lakše.

2. Na sve četiri

Mnoge žene položaj na rukama i koljenima smatraju jednim od najvažnijih prirodnih položaja pri porođaju. To sigurno pomaže u smislu gravitacije, široko otvara kukove, što znači manji pritisak na vas i vaše dijete. To se može učiniti na krevetu, obloženom podu, u vodi ili nagnut nad nečim poput lopte za pilates ili uzglavlja kreveta.

3. Klečanje

Nekim ženama odgovara klečanje, na primjer na jastucima ili na krevetu. Mogu imati oslonac rukama oko suprugova vrata ili biti naslonjene na hrpu jastuka.

4. Ležeći na boku

Neke žene pri porodu žele se okrenuti na bok. To je sasvim prirodno i primalja im može u tome pomoći podizanjem jedne njezine noge, stvorivši time dovoljno prostora za izgon djeteta.

5. Stolčić

Specijalno izrađene stolice za porode korištene su stoljećima. Ti stolčići oblikovani su tako da majka sjedne i obično ju podržava njezin partner ili primalja. Neke žene smatraju čučanje previše napornim za svoje noge pa je porod na stolčiću definitivno koristan u tom pogledu.

Ključne riječi: rađanje, trudovi, porod, rodilja

Barbara Finderle Barbara Finderle
O autorici

Barbara Finderle

primalja i IBCLC savjetnica za dojenje, predsjednica Komore primalja, majka dvoje djece

  • tanja24
  • tanja24
  • 06.08.15 22:50

Evo i moje price….moj drugi porod. Dva tjedna prije termina,odnosno 37+5 tocnije. Nedjelja,oko 19h,taman sinu spremili stvari za skolicu i spremanje vecere i polako u vodoravan polozaj. No,ne bi islo tako po planu:). Poceli opet lažnjaci kao šorat,no dobro ajde navikla sam reko proci ce. Ali ovaj put ti “laznjaci” na svakih sat vremena,pa pola sata….hm…pa na 20 min. Dobro,skuzila sam nisu vise lažnjaci to bi moglo biti to. Zovem mamu da ju pripremim da dodje cuvat starijeg sineka,za svaki slučaj. Kaze mama ma joj nije ti to to jos,pa bolilo bi te jace. Btw. Prvi porod poceo pucanjem vodenjaka,pa neznam kak je kad krenu lagani trudovi,prvi su bili ubitacni odmah. I tako ja odmaram do cca 23h. I napokon dolazi ipak mama,i oko ponoci ustalili se na 10 min trudovi,ajmo laganini,torba,dragi i paljada u Vinogradsku pa ako nije jbg nazad doma:). Sve mi neugodno,drugorotkinja a nemam pojma jel pocelo:). Stigli mi….ukratko predala dokumentaciju,pregled i uzv moja curica oko 3100 grama kaze dr taman okrenuta. I sasvim neocekivano ti lagani trudovi me otvorili 6 i pol prstiju weeeee,ostajemo:). Uglavnom,klistir,wc i setnjica i pomalo jaci trudovi i tako 3h uz dopisivanje s mamom i sinekom,dragi ceka i ko baltazar po hodniku tandrče dok ja prek stakla cucim,hodam,disem stanem….huh. Eto mene napokon u 3:30 u boksu,busenje vodenjaka…i opa dragi k meni. E tu je pocelo naravno malo jace. Uglavnom,tri jaka truda prirodna i bez dripa i epi moja curka izasla,3200 i 48 cm. U 4:05 dakle 25 min:)najljepša na svijetu! Slijedi maženje i zivkanje braceka i bake:) eto nas sad uzivamo na moru i prisjecamo se tih trenutaka prije gotovo 5mj:)

  • Bori
  • Bori
  • 31.05.15 09:07
Leda

Evo i mene sa mojom pričom, cijelu noc me nesta probadalo u leđima mislila sam da nije nista bitno jer mi ne tako bilo i par dana ranije! Ujutro 15 do 6 sam osjetila prvi trud! Do 8 sam ležala u krevetu i brojala minute! U 8 sam skuhala mm kavu i rekla mu da najvjerojatnije imam trudove koji su bili svakih 5 min, otuširala se i u 9 smo bili u bolnici! Kad me babica prevladala bila sam 5 prstiju otvorena, spojili su me na Ctg da vide jel sve ok, oko pola 10 me odspoje i do 15 do 11 šetam po rađaonici, da trudovi su vrč bili na oko 3 minute  i nisu bolili strašno! Oko 15 do 11 me stavljaju na drip i oko pola 12 postaje ozbiljno! U 12 govorim babici da me jako dolje stišće i da pogleda kaze ona jos tri truda i idemo na izgon! Tako je i bilo na tri tiskanja sam rodila moju Tenu u 12.15! Jedino mi je kod drugog pukla kPilara u nosu! Sve u svemu s obzirom da je moja beba bila velika 4100 i 53 porod je bio super. Cijela bolnica mi se čudila.e sad bila sam aktivan do samog kraja,rodila sam u nedjelju a u subotu spremio cijelu kuću i ispekla kolac! Moja preporuka svim trudnicama je da se sto vise kreću i da se ne boje poroda. Naravno da boli ali kad sam vidjela to malo prekrasno biće mislila sam da je cijeli svijet moj! Cure samo hrabro i puno sreće vam želim!

Čestitam, drago mi je da je sve tak lijepo prošlo..Što se aktivnosti tiče, ja sam bila maksimalno aktivna, al nije mi pomoglo bas. Porod je vrlo individualna stvar

  • Fiona4
  • Fiona4
  • 28.05.15 19:47

Hvala hvala!! 

PRATITE RAZVOJ VAŠEG DJETETA

Odaberite dob djeteta i saznajte u kojoj je razvojnoj fazi
banner

Pridužite nam se!

30 000 roditelja već je na društvenoj mreži Klokanice.

X