Thinkstock Pet alternativnih položaja za lakši porod

Trudnoća

Pet alternativnih položaja za lakši porod

Ležanje na leđima tijekom poroda zatvara područje zdjelice za oko 30 posto, zato vam predlažemo položaje u kojima će porod biti brži i ugodniji

Članak spremljen

Članak spremljen

Začuđuje svakodnevno gledati i čuti žene koje rađaju polegnute na leđa. Nažalost, to nije njihova krivnja - to je ono što im je rečeno da učine, iako to ide protiv osnovne anatomije. Zapravo je porođajni kanal oblikovan kao slovo "J", a ne ravna crta. Dijete ne izlazi samo ravno dolje i van. Ono izlazi ravno, pa zatim gore preko zdjelice.

Pogledajte pažljivo i shvatit ćete kako se to odvija. Zapravo, čini se posve ludo ležati na leđima s nogama gore i očekivati da dijete izađe. U stvari, odabir položaja rađanja na leđima, kao glavne rodiljne pozicije, zatvara područje zdjelice za oko 30 posto. Zatim, ako razmislite malo bolje shvatit ćete da i sila gravitacije radi protiv vas. To znači da kada pokušavate gurnuti dijete van, prvo gurate prema dolje, a zatim prema gore taman prije nego li dijete izađe.

Osim toga, tko želi više napora nego što mora proći? Rađanje je dovoljno naporno samo po sebi, bez da ležite na leđima s nogama u zraku. Ipak, ako osjećate da je za vas prirodno ležati na leđima pri porodu, onda svakako trebate pratiti taj svoj osjećaj.

Zaboravite na sram

Postoje pozicije koje porod mogu učiniti lakšim nego kada ležite na leđima. Ako se sada brinete zbog kako ćete izgledati u tim pozicijama - vjerujte mi - neće vas biti briga taj dan!

Evo nekoliko položaja koje možete probati, a koji će vam pomoći posebno u fazi izgona:

1. Čučanje

Možete čučati na podu, na krevetu, u bazenu za porode, i koristiti sve što je potrebno kao podršku, npr. uzglavlje kreveta, supruga itd. Žene koje koriste ovaj položaj kažu da na taj način osjećaju više kontrole i udobnosti. To može pomoći skratiti duljinu porođajnog kanala, tako da dijete izlazi lakše.

2. Na sve četiri

Mnoge žene položaj na rukama i koljenima smatraju jednim od najvažnijih prirodnih položaja pri porođaju. To sigurno pomaže u smislu gravitacije, široko otvara kukove, što znači manji pritisak na vas i vaše dijete. To se može učiniti na krevetu, obloženom podu, u vodi ili nagnut nad nečim poput lopte za pilates ili uzglavlja kreveta.

3. Klečanje

Nekim ženama odgovara klečanje, na primjer na jastucima ili na krevetu. Mogu imati oslonac rukama oko suprugova vrata ili biti naslonjene na hrpu jastuka.

4. Ležeći na boku

Neke žene pri porodu žele se okrenuti na bok. To je sasvim prirodno i primalja im može u tome pomoći podizanjem jedne njezine noge, stvorivši time dovoljno prostora za izgon djeteta.

5. Stolčić

Specijalno izrađene stolice za porode korištene su stoljećima. Ti stolčići oblikovani su tako da majka sjedne i obično ju podržava njezin partner ili primalja. Neke žene smatraju čučanje previše napornim za svoje noge pa je porod na stolčiću definitivno koristan u tom pogledu.

Ključne riječi: rađanje, trudovi, porod, rodilja

Barbara Finderle Barbara Finderle
O autorici

Barbara Finderle

primalja i IBCLC savjetnica za dojenje, predsjednica Komore primalja, majka dvoje djece

  • Vmnina
  • Vmnina
  • 17.04.15 13:09

Ajme, pa dobro su oni tebe namucili. I bebu isto 
Al to je iza vas sada, bitno da ste vas dvije okej. Brz oporavak I cestitkee

  • Aleksandra
  • Aleksandra
  • 16.04.15 18:48

Evo i moje price.
Trudnoca cila bez problema. Jedino me zgaravica mucila. I tako prinesem ja 3 dana, odem na amnioskopiju, zatvorena skroz, tlak skocia i odluce me hospitalizirat.

Prvo samnom odma u radjaonu. Na promatranju sam bila kojih 5 sati i ispostavilo se da sam se to jutro samo.pripala, tlak posli skolski. Al sad je kasno. Moran ostat u bolnici. A svi doktori se rugaju koji me debil ostavia u bolnici.

I tako stala zatvorena 6 dana. I 6. dan nakon amnioskopije dva centa otvorena, plod. voda blago mlijecna, polu prozirna.al me odluce porodit.

U radjaoni na pregledu se sjatili doktori da je nezrela trudnoca i nalaz. Da zasto da radjam umjetno kad bi za dan, dva.prirodno. cujem doktoricu kako komentira da mogu odma carski poptisat jer s ovako nezrelim nalazom nece nista uspit.

Ja pitam da zasto moran onda danas?  A oni da sam to trebala rec doktoru koji me posla. Da sad nema nazad. I krece moje mucenje.

U 8 ipo u radjaoni na promatranjima i onda klistir. Posli mi dali gel. Neki lagani trudici 4 sata. Nista strasno. Pregled- nista se vise nisam otvorila.
ponovili gel..e sad vraski boli..neman predaha izmedju trudova..uff i tako 2 sata i pustili me da setam. Setam tako 2 ure i sve popustilo.
opet ocajni pregled. Cilu me izdrobe. I odluce jos vodenjak probusit pa sta bude. E tad su tridovi bolili ajme..svako 2 min i kao pred izgon.
tako jos 4-5 sati, ne znam..al bia je muz samnon tad pa je bilo sve lakse. 
I mrcvarenje, prpanje po meni, trudovi da mislim da se kicma razdvaja, a utrobu mi trga neka bestija..sve uzalud. Nakon pregleda da se nesto malo pomaklo i da nema smisla vise. Idem na carski. E tad vise nisam imala tolerancije nikakve na.bol. Kad sam znala da je gotovo, da vise nemaju smisla. jedva
sam cekala carski samo da bolovi stanu.

Odveli me u salu..spinalna anestezija. moram opustit kicmu a trudovi dolaze. Jedva.
osoblje savrseno i vedro. Pazili me i mazili. Cudan osjecaj kako cupaju iz utrobe mi bebu.
dali mi je na sekund i odveli me na intenzivnu.

Ujutro saznam da je porod za bebu bia isto pretezak, da se primorila i nagrcala plodne vode.
bila je u inkubatoru.2 dana, sad je i dalje odvojena od mene al je dobro. Velika cura.:)

  • Nixie
  • Nixie
  • 14.04.15 19:37

Čestitam cure!   

PRATITE RAZVOJ VAŠEG DJETETA

Odaberite dob djeteta i saznajte u kojoj je razvojnoj fazi
banner

Pridužite nam se!

30 000 roditelja već je na društvenoj mreži Klokanice.

X