Razvoj vašeg djeteta
Thinkstock Pet alternativnih položaja za lakši porod

Trudnoća

Pet alternativnih položaja za lakši porod

Ležanje na leđima tijekom poroda zatvara područje zdjelice za oko 30 posto, zato vam predlažemo položaje u kojima će porod biti brži i ugodniji

Članak spremljen

Članak spremljen

Začuđuje svakodnevno gledati i čuti žene koje rađaju polegnute na leđa. Nažalost, to nije njihova krivnja - to je ono što im je rečeno da učine, iako to ide protiv osnovne anatomije. Zapravo je porođajni kanal oblikovan kao slovo "J", a ne ravna crta. Dijete ne izlazi samo ravno dolje i van. Ono izlazi ravno, pa zatim gore preko zdjelice.

Pogledajte pažljivo i shvatit ćete kako se to odvija. Zapravo, čini se posve ludo ležati na leđima s nogama gore i očekivati da dijete izađe. U stvari, odabir položaja rađanja na leđima, kao glavne rodiljne pozicije, zatvara područje zdjelice za oko 30 posto. Zatim, ako razmislite malo bolje shvatit ćete da i sila gravitacije radi protiv vas. To znači da kada pokušavate gurnuti dijete van, prvo gurate prema dolje, a zatim prema gore taman prije nego li dijete izađe.

Osim toga, tko želi više napora nego što mora proći? Rađanje je dovoljno naporno samo po sebi, bez da ležite na leđima s nogama u zraku. Ipak, ako osjećate da je za vas prirodno ležati na leđima pri porodu, onda svakako trebate pratiti taj svoj osjećaj.

Zaboravite na sram

Postoje pozicije koje porod mogu učiniti lakšim nego kada ležite na leđima. Ako se sada brinete zbog kako ćete izgledati u tim pozicijama - vjerujte mi - neće vas biti briga taj dan!

Evo nekoliko položaja koje možete probati, a koji će vam pomoći posebno u fazi izgona:

1. Čučanje

Možete čučati na podu, na krevetu, u bazenu za porode, i koristiti sve što je potrebno kao podršku, npr. uzglavlje kreveta, supruga itd. Žene koje koriste ovaj položaj kažu da na taj način osjećaju više kontrole i udobnosti. To može pomoći skratiti duljinu porođajnog kanala, tako da dijete izlazi lakše.

2. Na sve četiri

Mnoge žene položaj na rukama i koljenima smatraju jednim od najvažnijih prirodnih položaja pri porođaju. To sigurno pomaže u smislu gravitacije, široko otvara kukove, što znači manji pritisak na vas i vaše dijete. To se može učiniti na krevetu, obloženom podu, u vodi ili nagnut nad nečim poput lopte za pilates ili uzglavlja kreveta.

3. Klečanje

Nekim ženama odgovara klečanje, na primjer na jastucima ili na krevetu. Mogu imati oslonac rukama oko suprugova vrata ili biti naslonjene na hrpu jastuka.

4. Ležeći na boku

Neke žene pri porodu žele se okrenuti na bok. To je sasvim prirodno i primalja im može u tome pomoći podizanjem jedne njezine noge, stvorivši time dovoljno prostora za izgon djeteta.

5. Stolčić

Specijalno izrađene stolice za porode korištene su stoljećima. Ti stolčići oblikovani su tako da majka sjedne i obično ju podržava njezin partner ili primalja. Neke žene smatraju čučanje previše napornim za svoje noge pa je porod na stolčiću definitivno koristan u tom pogledu.

Ključne riječi: rađanje, trudovi, porod, rodilja

Barbara Finderle Barbara Finderle
O autorici

Barbara Finderle

primalja i IBCLC savjetnica za dojenje, predsjednica Komore primalja, majka dvoje djece

  • MarijaŠ
  • MarijaŠ
  • 22.10.14 22:00

piper, antonija.. iskrene čestitke još jednom i svaka čast na hrabrosti… mazite se i pazite! 

  • mmama
  • mmama
  • 22.10.14 21:51
Antonija84

Cure moje drage, evo napokon i moje pricevs poroda…
23.9. U utorak, na redovnoj kontroli u TA sefica rodilista odlucuje da sutradan ostajem na hospitalizaciji zbog trudnickog dijabetesa iako su mi svi guk profili do tad bili u redu… Stigla ja nataste iduci dan u bolnicu ujutro u pol 8, nacekala se, konacno upisala i smjestili me na odjel patologije trudnoce u pol 12. Određena mi je stroga dijeta te dobivam rucak tek u 13h i krecem sa guk profilima. Iduci dan poslje vizite prvi pregled, otvorena 1 prst, plodna voda zrela/mlijecna, određena sam za indukciju u nedelju rano ujutro ako ne krene prije samo…do tad dijeta… Povremeno osjecam bolove, ctg ne ocitava nista. U subotu jaci bolovi, ctg ocitava lagane trudove.
U nedjelju, 28.9., ujutro u pol 6 priprema za rađaonu, klistir, obrijala se sama. U pola 8 smjestaju me u rađaonu, 7.40 pregled, 2 prsta otvorena, cerviks u nestajanju, prokidaju vodenjak. Cak ne boli. U 7.55 drip, u 8 prvi pravi trud. Poslje toga, odmah trudovi ispod 5min. Disem kako mi je primalja pokazala.  Oko 11 osjecam jak nagon za tiskanjem, dolazi doktor, otvorena 9cm! Ekspresno za prvorotku, kazu! Dobivam Dolantin, ne boli nista manje ali spavam između trudova. U 12 skroz otvorena ali se glavica ne spusta…probam tiskati, nema pomaka. Dalje prodisavati trudove. Svakih pola sata dolaze da probam tiskati ali glavica se ne spusta. Oko 14.30 dolazi primalja, kaze glavica se spustila i između trudova me vodi u drugi box na ginekoloski stol na kojem podize naslon da mi olaksa tiskanje! U 15.00 nakon 4 truda rodio se Aleksandar. nakon samog izgona je zapela posteljica te primalja reze brzo pupkovinu a meni daje injekciju Spasmex-a te porađa posteljicu. Rezana nisam, ali sam popucala, 12 savova, po 1 sve okolo! Sivala me sefica rodilista, dala anesteziju i krenula sivati odmah! Uh sto to boli! Zbog tih 12 "povrsinskih" savova, nisam mogla sjesti normalno tjedan dana. Sami trudovi su bili dosta bolni, no mene je vise boljelo kada su mi kod pritiska glavice na debelo crijevo izlazili hemoroidi. Uzas! Posto nisam imala nagon za mokrenjem od kad sam dobila drip, tri puta su mi kateterom vadili mokracu…posljedice toga sam osjecala jos danima jer me uopce nije tjeralo na mokrenje.
Nakon poroda smo ostali 2 i pol sata u rađaoni. Moram napomenuti da je taj dan u vz rodilistu rodilo 11 zena, bila je strasna guzva a samo 3 primalje! Svaka im cast na strpljenju i profesionalnosti. Mozda sam imala srece jer sam poznavala svoju primalju (susjeda mm) ali koliko sam uspjela vidjeti uz svaku su rodilju bile maksimalno!
Na odjelu babinjaca sve super, sestre pomazu maksimalno, bebice uz mame 24h, super, super! Beban je bio pored mene non-stop, kupanje, pregled pedijatra, i sve ostalo obavlja se u sobi pokraj majke. Nema razdvajanja. Kontakt koza na kozu je ostvaren odmah nakon poroda, no prvo sisanje tek oko ponoci jer nam je receno da prvih 24h beba ne treba nista! Ja ipak bebanu ponudila a on odmah uhvatio i povukao i navukao mi mlijeko vec iduci dan da je sve curilo.
Sve u svemu, dobro je proslo iako nisam imala prirodan porod kakav sam prizeljkivala. Bit ce bolje drugi put! 
Eto, oduzila sam unedogled, izgleda da neznam skratiti. 

bravo, bitno da ste super sad i mazite se domeka već odavno… 

  • Zebrica
  • Zebrica
  • 22.10.14 21:36

Antonija cestitam..
Cini mi se ovo sa otvaranjem za prvorotku stvarno brzo. Bitno da je sve proslo uživajte sad 

banner

Pridužite nam se!

20 000 roditelja već je na društvenoj mreži Klokanice.

X