Razvoj vašeg djeteta
Thinkstock Pet alternativnih položaja za lakši porod

Trudnoća

Pet alternativnih položaja za lakši porod

Ležanje na leđima tijekom poroda zatvara područje zdjelice za oko 30 posto, zato vam predlažemo položaje u kojima će porod biti brži i ugodniji

Članak spremljen

Članak spremljen

Začuđuje svakodnevno gledati i čuti žene koje rađaju polegnute na leđa. Nažalost, to nije njihova krivnja - to je ono što im je rečeno da učine, iako to ide protiv osnovne anatomije. Zapravo je porođajni kanal oblikovan kao slovo "J", a ne ravna crta. Dijete ne izlazi samo ravno dolje i van. Ono izlazi ravno, pa zatim gore preko zdjelice.

Pogledajte pažljivo i shvatit ćete kako se to odvija. Zapravo, čini se posve ludo ležati na leđima s nogama gore i očekivati da dijete izađe. U stvari, odabir položaja rađanja na leđima, kao glavne rodiljne pozicije, zatvara područje zdjelice za oko 30 posto. Zatim, ako razmislite malo bolje shvatit ćete da i sila gravitacije radi protiv vas. To znači da kada pokušavate gurnuti dijete van, prvo gurate prema dolje, a zatim prema gore taman prije nego li dijete izađe.

Osim toga, tko želi više napora nego što mora proći? Rađanje je dovoljno naporno samo po sebi, bez da ležite na leđima s nogama u zraku. Ipak, ako osjećate da je za vas prirodno ležati na leđima pri porodu, onda svakako trebate pratiti taj svoj osjećaj.

Zaboravite na sram

Postoje pozicije koje porod mogu učiniti lakšim nego kada ležite na leđima. Ako se sada brinete zbog kako ćete izgledati u tim pozicijama - vjerujte mi - neće vas biti briga taj dan!

Evo nekoliko položaja koje možete probati, a koji će vam pomoći posebno u fazi izgona:

1. Čučanje

Možete čučati na podu, na krevetu, u bazenu za porode, i koristiti sve što je potrebno kao podršku, npr. uzglavlje kreveta, supruga itd. Žene koje koriste ovaj položaj kažu da na taj način osjećaju više kontrole i udobnosti. To može pomoći skratiti duljinu porođajnog kanala, tako da dijete izlazi lakše.

2. Na sve četiri

Mnoge žene položaj na rukama i koljenima smatraju jednim od najvažnijih prirodnih položaja pri porođaju. To sigurno pomaže u smislu gravitacije, široko otvara kukove, što znači manji pritisak na vas i vaše dijete. To se može učiniti na krevetu, obloženom podu, u vodi ili nagnut nad nečim poput lopte za pilates ili uzglavlja kreveta.

3. Klečanje

Nekim ženama odgovara klečanje, na primjer na jastucima ili na krevetu. Mogu imati oslonac rukama oko suprugova vrata ili biti naslonjene na hrpu jastuka.

4. Ležeći na boku

Neke žene pri porodu žele se okrenuti na bok. To je sasvim prirodno i primalja im može u tome pomoći podizanjem jedne njezine noge, stvorivši time dovoljno prostora za izgon djeteta.

5. Stolčić

Specijalno izrađene stolice za porode korištene su stoljećima. Ti stolčići oblikovani su tako da majka sjedne i obično ju podržava njezin partner ili primalja. Neke žene smatraju čučanje previše napornim za svoje noge pa je porod na stolčiću definitivno koristan u tom pogledu.

Ključne riječi: rađanje, trudovi, porod, rodilja

Barbara Finderle Barbara Finderle
O autorici

Barbara Finderle

primalja i IBCLC savjetnica za dojenje, predsjednica Komore primalja, majka dvoje djece

  • mmama
  • mmama
  • 10.02.14 17:22

je, sve se zaboravi taj čas kad primiš smrdljivka na prsa <3 <3.. mi smo oko 2 došli u bolnicu sa trudovima kakve nigdje nisam pročitala da bi mogli bit takvi, konstantni, u leđima, nema šanse izmjerit trajanje i raazmake, pregled, klistir koji je na kraju krajeva u najgorem sjećanju mi ostao, šetnja po hodniku jer sam 2 cm bila otvorena, tek u 6 ujutro me stavili u boks, mužek samnom, hvala bogu kolega im iz bolnice, pa svi bili ljubazni, dragi, infuzija, nešto kasnije bezvezna epiduralna koja nije djelovala, misla sam da ću se rastvorit, vikala, ohh sramote, u dva truda beba vani, a doktor mi veli gospođo bili ste za trojiku, e da napomenem babici skoro slomila rebro, hahahah, a neka to im je i  posao, ugl za par mj idemo opet ispočetka, držite fige da bude dobro ko i prvi put…

  • Belkica
  • Belkica
  • 30.01.14 19:19

evo i moja priča s poroda :)
bio je ponedjeljak,cijeli dan sam se cudno osjecala,bila sam nikakvog raspoloženja i imala sam lažne trudove..
navecer sam se najela suhog sira i cajne kobasice,te muža sprašila na spavanje a ja sam još ostala gledati tv…nakon što sam jedva zaspala,u 3.15 me uhvatili trudovi koji su odmah bili u razmaku manjem od 10min..probudila sam muza,spremili se i put u petrovu..tamo smo došli oko 6 sati.
na hitnoj me dočekala neka sestra s pitanjem “šta je?šta ste sve navalile nočas?”,jer ispalo je da sam ja bila 13. rodilja u njenoj smjeni..poslala me na kat na pregled,u sobu ulazim nešto prije 7 sati,trudovi vec lagano i popustili..da,to je to,ostajem…napokon cu roditi(5.dan nakon termina).obavila sve što sam trebala u ambulanti i poslali me na hodnik da čekam.kako me koji trud uhvatio tako sam povračala.sva sreća pa je naišao dr.Zlopaša i smejstio me odmah na krevet u predrađaonu..tamo sam ležala do pol 11 i tek onda otišla u rađaonu.tamo potpisujem papir za epiduralnu,pikaju me i dobivam drip..nakon toga spavam do pola 2,sporo sam se otvarala,ali epi je blažena stvar,nisma ama baš nista osjetila,naspram onog od ranije tog jutra..nakon toga počinju bolovi,dobivam po još jednu dozu dripa i epi alil za badava,ta druga nije ništa pomogla..milijun puta sam rekla da više nikad neću biti trudna,samo zbog tih trudova..maloprije 4 sata dolaze dva mlada i zgodna doktorčića i počinje moj porod. naspram trudova to je nista,olaksanje kad smiješ tiskati..u 16:28h se rodila moja princeza..i sad se najezim kad se sjetim onog osjecala kad je “izmigoljila” iz mene i kad su mi je uplakanu stavili na gola prsa a ona se odmah smirila i ušutila..pol sata nakon poroda sam rekla da porod ko porod mogu opet obaviti ali da mi nedaju trudove..
evo,drugo je na putu,iskreno se nadam da ce ti trudovi ipak trajati nešto kraće od prvog poroda..

  • basich.marina
  • basich.marina
  • 27.01.14 14:12

Uh taj porod! Prošlo je još malo tri mjeseca od poroda i istina pomalo se to zaboravi ta bol,odnosno loše “ispari” samo dobro  ostane!  
Prvi trud u 5:30 , i iako sam danima govorila da hoću više rodit ,taj tren pomislila sam :“O,nee!” Uhvatio me strah pa sam mislila ako ga ignoriram možda nestane,naravno došao je drugi pa treći i shvatih to je to! Bili su još nepravilni i nejednako bolni pa sam ja odlučila malo još odspavati,ipak prvi porod je tko zna šta me čeka! Oko 8:30 opet sam bila budna i sad već počelo malo više boljeti,muž se probudio i vidio to je to! Uredno sam doručkovala jer opet tko zna šta me čeka!  Pripremila sam se za sate i sate mučenja zbog raznoraznih priča što sam čula a još k tome prvorotka!  Kad su trudovi došli na 5 min. krenula sam u bolnicu,malo poslije 11 javljam se u rađaonu sa osmijehom na licu jer smo muž i ja putem zbijali šale da ublažimo nervozu strah i napetost..Vrata otvara sestra koja me blijedo gleda i pita :“A šta ste vi trebali?!” “Paaa,imam trudove!” “Pa šta se onda smijete,uđite!” Da,za ubuduće bez osmijeha porod uopće ne donosi novi život i nije nešto najljepše! Nakon pregleda i provokacija zbog mog smijeha,priključujuje me na ctg i kaže“ Pa vi uopće nemate trudove!!” “Pa kako što me onda boli???”“Neznam vidit ćete kad dođe doktor!”
Pregledom je doktor utvrdio da sam na 5cm ,probio mi vodenjak taman me uhvatio trud,a on je pun razumjevanja rekao:“Jel to sad trud? Znate sad će Vas sve više boliti.” U isto vrijeme ona ista sestra je preokretala očima!!
Negdje oko 12:30 Bila sam na stolu ,na ctg-u se sad vide neki trudići reče mi primalja a ja si mislim dokad se ova bol misli pojačavat a da oni vide samo trudiće!!  i sad svi odlaze,ja sama uplašena gledam u strop ,lomim krevet i čujem kako primalja i sestra pričaju o receptima…Nakon 20 min dolaze mi objasniti kako da dišem….na to se nikako nisam mogla fokusirat,disala sam kao riba na suhom…Više od boli meni je u sjećanju ostala ta nehumanost,omalovažavanje od jedne žene! Upitala me je :“Koliko Vas boli ,od 1 do 10? ”7!!“ ”Ma ne Vas boli 3,nemate Vi pojma koliko se žene napate da dođu do 5cm!!!" Ubrzo dolazi doktor -pregled :9cm! To je to kažu.Kad je došlo vrijeme izgona,prošlo je vrijeme munjevito brzo i najmanje je boljelo! A kad vidiš svoje malo biće-ISTINA JE ,više te apsolutno ništa ne boli! Čak gore od poroda mi je bila rana koja me boljela neka 2 tjedna,grozno je kad ne možeš leći sjesti normalno ali opet sve to prođe i ostane samo ono lijepo i uživanje sa anđelom! 

ZAŠTO BITI REGISTRIRAN?

Postanite dio obitelji Klokanice i ostvarite brojne pogodnosti!

Brza registracija na portalu omogućuje vam da:
- se povežete s drugim roditeljima kroz poruke i forum
- uredite osobni profil i podijelite s drugima vijesti, fotografije ili video
- postavite pitanje našim stručnjacima
- sudjelujte u nagradnim igrama i natječajima
- iskoristite popuste koje naših partnera
- primate dodatni sadržaj i obavijesti putem e-maila

Postanite dio obitelji Klokanice i ostvarite brojne pogodnosti!