Razvoj vašeg djeteta
Thinkstock Savjeti iskusnih mama za prvi porod

Tema s foruma

Savjeti iskusnih mama za prvi porod

Pročitajte što su u forumu Klokanice naše čitateljice, koje su već rodile, napisale budućim mamama što ih sve čeka na porodu i savjetovale im što same mogu učiniti kako bi prvi porod protekao što lakše i ugodnije

Članak spremljen

Članak spremljen

Hoće li i koliko će boljeti? Koliko će dugo trajati? Hoće li sve biti u redu? Kada krenuti u bolnicu? Ovo su samo neka od pitanja koja svakoj trudnici u iščekivanju najslađeg trenutka, kada će nakon devet mjeseci konačno primiti svoju bebu u naručje, prolaze kroz glavu. Premda na trudničkim tečajevima i kod ginekologa mogu dobiti informacije što će se sve zbivati na porodu, iskustva "iz prve ruke" uvijek je dobro čuti. Stoga smo mame u našem forumu zatražili da nam napišu svoje savjete za prvi porod, što bi htjele da su same znale kada su išle roditi svoje dijete.

Paziti na disanje i kretati se što više

Čitateljica JeanGenie komentirala je kako je svaki porod individualan te da je vrlo teško dati savjet koji će svima koristiti, a rodiljama je savjetovala da na porodu pokušaju pravilno disati.

"Eto, to bih savjetovala svim rodiljama - pokušajte pravilno disati i ne derati se nekontrolirano jer pravilno disanje stvarno pomaže, a i vrlo je važno za bebicu", napisala je JeanGenie, a budućim mamama isti savjet dala je i mama račica. Uz taj, račica je s čitateljicama podijelila još neke savjete:

"Ono što bih još preporučila, a vjerujem da je meni to znatno ubrzalo porod, je da ne žure u bolnicu, osim ako im nije počela curiti plodna voda, a u bolnici da ostanu što duže mogu na nogama, jer na taj način koriste silu težu za ubrzavanje otvaranja."

I mama barabica preporučuje rodiljama da što duže ostanu izvan boksa i kreću se što više, jer će tako ubrzati porod, a svakako preporučuje da na porodu bude i budući tata.

"Meni je to bilo neprocjenjivo", piše barabica.

Pročitajte koje su sve prednosti prisustva partnera ili bliske osobe na porodu!

Ne treba žuriti u bolnicu

Savjete za prvi porod pisale su i čitateljice na našoj Facebook stranici, a one budućim rodiljama preporučuju da se pripreme na bol i svakako slušaju babicu te da se prije svega dobro informiraju što ih sve čeka.

"Nema tu pametnog savjeta, svaka to doživi i proživi drukčije. Nakon mojih pet poroda mogu samo reći da je sve odmah lakše kad si psihički spreman, kad znaš da imaš svoja prava, da možeš tražiti i odbiti neke stvari. Ne volim ono 'boli, ali zaboraviš'. Da, zaboraviš, ali to je bol koja ti je donijela srećicu. Tako da… opušteno, informirano", savjetuje mama petero djece.

I čitateljice na Facebooku preporučuju budućim mamama da ne žure u bolnicu kad počnu trudovi te da što duže ostanu kod kuće u poznatom okruženju i mirnoj atmosferi, ali i da paze na disanje.

"Ukoliko je trudnoća uredna, kada krenu trudovi, ostati sto duže doma u poznatoj okolini i uz svoje voljene. A u bolnici slušati babicu, meni je jedna rekla kada su me 'frkali' jaki trudovi, neka si pomognem i tiskam, i bome je ful pomoglo da se otvorim do kraja i da krene izgon. Sretno svim trudnicama", poželjela je jedna mama svim našim čitateljicama koje tek trebaju roditi.

Imate li vi koji savjet za naše čitateljice koje tek trebaju roditi? Uključite se u forum i podijelite svoje iskustvo!

Ključne riječi: prva trudnoća, porod, disanje na porodu, tata na porodu, priprema za porod

Martina Butorac Martina Butorac
O autorici

Martina Butorac

dipl. novinarka i Franova mama

  • Nalah
  • Nalah
  • 13.08.14 08:39

Može mi netko opisati kako izgleda rez od carskog,odnosno gdje se nalazi,koliko je dugačak,jesu šavovi unutrašnji ili vanjski,koliko boli,sve kaj vam padne na pamet vezano uz carski

  • MamaNoDrama
  • MamaNoDrama
  • 11.08.14 14:20

meni je epiduralna ostalo najgore iskustvo, i ne bi to opet tražila, već bi tražila neke lijekove za bol da malo predahnem u trenutku kad mi je najteže… porod mi je dugo trajao pa sam tražila u trenutku slabosti, na kraju su me anestezilolog i sestra “izvrijeđali”, htjeli su otići jer sam ih samo molila da pričekaju da mi tajk baš jak trud prođe, nisu htjeli čekati…dobila sam jednu dozu koja kao drži oko sat, sat i pol, ali tad sam dobila drip 10 kapi, pa me je za 15 minuta jednako boljelo, a kad je bilo vrijeme za drugu dozu, svi liječnici su se pobrali na večeru i nije bilo nikog da pozove anesteziologa. puno boli ni za što, a kasnije me probadalo u tom dijelu kralježnice par mjeseci… ubod iglom sam po sebi i nije tako strašan koliko taj čudan položaj u koji su me stavili u vrijeme najgorih trudova - imala sam oroman trbuh, a morala sam stavit noge u lotus i na silu se naginjati prema naprijed, to je meni sve bilo jako neugodno iskustvo.
ako je bol neizdrživa i morate ju tražiti, barem se odmah dogovorite s anesteziologom da dođe za sat vremena, a ne da ovisite o tome hoće li ga tko pozvati ili neće.

  • MamaNoDrama
  • MamaNoDrama
  • 11.08.14 14:10

je, razna su iskustva i savjeti, i svakako pomažu. onaj najvredniji koji sam ja dobila od  antropologinje i “trenerice” trudnica Snježane Schuster , a koji nitko ne spominje je da lagano otvorim usta kod izgona jer su čeljust i zdjelica povezani pa je i lakši izgon.
Uz disanje i prisebnost, mislim da je važno i ponijeti si sitnice uz koje će ti to sve proći udobnije - uz dovoljno wc papira, vlažne maramice, maramice za dezinfekciju wc-a i papirnate podloge za dasku (svi ti paketići koštaju po par kuna) da sjedneš ko čovjek :), neku križaljku ili stripić (nešto lagano što možeš malo u pauzama pogledati da ti skrene misli i opusti), neku muzikicu i slušalice (ako rodilja do tebe previše kuka pa te izbacije iz takta ;) kao mene), malo vode, malo limunade (jer ti limun smanjuje žeđ), naći si neku mentalnu intimnu zezanciju koja će te smirivati (ja sam si u najtežim trenucima u glavi ponavljala “emrace the pain” glasom junaka,  iz neke serije ili crtića i to me prešaltalo opet u mod strpljenja i disanja :) ), vikanje samo pojačava napetost, bol i tjeskobu…skupljati snagu za izgon i odmarati između trudova, fokusirati se da je to najvažnije - imati snage istisnuti bebu kad dođe vrijeme, da beba izađe što prije.
i još nešto, meni je otvaranje krenulo ok, a onda u nekom trenu stalo i tako sam se izmučila par sati  dok jedan doktor nije skužio da je beba zapela širom stanom glave, i kad ju je okrenuo, za čas sam se otvorila do kraja i rodila… da mi je netko prije to spomenuo, tražila bi nekog da provjeri položaj bebe (jer ni vodenjak nije puknuo…)
Izdepilirala sam se sama, ugodnije od britve…Kad su počeli prvi trudovi, otuširala sam se, oprala kosu, namazala se losionom, klopala - opuštala se i pripremala psihički.
e da, ponijeti si neki probiotik u bolnicu (tipa linex, provjerite je li prikladan za trudnice i dojilje) i početi ga piti nakon poroda za bržu obnovu crijevne flore nakon klistira i tiskanja… lakše ćete obaviti prvu nuždu (koju vam i bol i šavovi otežavaju) nakon poroda
slažem se i ostalim - tatek na porodu - podrška, slušati babicu i ne žuriti u bolnicu dok trudovi nisu jaki i redovni, rijetke su te sretnice kojima bebe začas izlete :) ). sretno :)

ZAŠTO BITI REGISTRIRAN?

Postanite dio obitelji Klokanice i ostvarite brojne pogodnosti!

Brza registracija na portalu omogućuje vam da:
- se povežete s drugim roditeljima kroz poruke i forum
- uredite osobni profil i podijelite s drugima vijesti, fotografije ili video
- postavite pitanje našim stručnjacima
- sudjelujte u nagradnim igrama i natječajima
- iskoristite popuste koje naših partnera
- primate dodatni sadržaj i obavijesti putem e-maila

Postanite dio obitelji Klokanice i ostvarite brojne pogodnosti!

banner

Pridužite nam se!

15 000 roditelja već je na društvenoj mreži Klokanice.

X