Thinkstock Savjeti iskusnih mama za prvi porod

Tema s foruma

Savjeti iskusnih mama za prvi porod

Pročitajte što su u forumu Klokanice naše čitateljice, koje su već rodile, napisale budućim mamama što ih sve čeka na porodu i savjetovale im što same mogu učiniti kako bi prvi porod protekao što lakše i ugodnije

Članak spremljen

Članak spremljen

Hoće li i koliko će boljeti? Koliko će dugo trajati? Hoće li sve biti u redu? Kada krenuti u bolnicu? Ovo su samo neka od pitanja koja svakoj trudnici u iščekivanju najslađeg trenutka, kada će nakon devet mjeseci konačno primiti svoju bebu u naručje, prolaze kroz glavu. Premda na trudničkim tečajevima i kod ginekologa mogu dobiti informacije što će se sve zbivati na porodu, iskustva "iz prve ruke" uvijek je dobro čuti. Stoga smo mame u našem forumu zatražili da nam napišu svoje savjete za prvi porod, što bi htjele da su same znale kada su išle roditi svoje dijete.

Paziti na disanje i kretati se što više

Čitateljica JeanGenie komentirala je kako je svaki porod individualan te da je vrlo teško dati savjet koji će svima koristiti, a rodiljama je savjetovala da na porodu pokušaju pravilno disati.

"Eto, to bih savjetovala svim rodiljama - pokušajte pravilno disati i ne derati se nekontrolirano jer pravilno disanje stvarno pomaže, a i vrlo je važno za bebicu", napisala je JeanGenie, a budućim mamama isti savjet dala je i mama račica. Uz taj, račica je s čitateljicama podijelila još neke savjete:

"Ono što bih još preporučila, a vjerujem da je meni to znatno ubrzalo porod, je da ne žure u bolnicu, osim ako im nije počela curiti plodna voda, a u bolnici da ostanu što duže mogu na nogama, jer na taj način koriste silu težu za ubrzavanje otvaranja."

I mama barabica preporučuje rodiljama da što duže ostanu izvan boksa i kreću se što više, jer će tako ubrzati porod, a svakako preporučuje da na porodu bude i budući tata.

"Meni je to bilo neprocjenjivo", piše barabica.

Pročitajte koje su sve prednosti prisustva partnera ili bliske osobe na porodu!

Ne treba žuriti u bolnicu

Savjete za prvi porod pisale su i čitateljice na našoj Facebook stranici, a one budućim rodiljama preporučuju da se pripreme na bol i svakako slušaju babicu te da se prije svega dobro informiraju što ih sve čeka.

"Nema tu pametnog savjeta, svaka to doživi i proživi drukčije. Nakon mojih pet poroda mogu samo reći da je sve odmah lakše kad si psihički spreman, kad znaš da imaš svoja prava, da možeš tražiti i odbiti neke stvari. Ne volim ono 'boli, ali zaboraviš'. Da, zaboraviš, ali to je bol koja ti je donijela srećicu. Tako da… opušteno, informirano", savjetuje mama petero djece.

I čitateljice na Facebooku preporučuju budućim mamama da ne žure u bolnicu kad počnu trudovi te da što duže ostanu kod kuće u poznatom okruženju i mirnoj atmosferi, ali i da paze na disanje.

"Ukoliko je trudnoća uredna, kada krenu trudovi, ostati sto duže doma u poznatoj okolini i uz svoje voljene. A u bolnici slušati babicu, meni je jedna rekla kada su me 'frkali' jaki trudovi, neka si pomognem i tiskam, i bome je ful pomoglo da se otvorim do kraja i da krene izgon. Sretno svim trudnicama", poželjela je jedna mama svim našim čitateljicama koje tek trebaju roditi.

Imate li vi koji savjet za naše čitateljice koje tek trebaju roditi? Uključite se u forum i podijelite svoje iskustvo!

Ključne riječi: prva trudnoća, porod, disanje na porodu, tata na porodu, priprema za porod

Martina Butorac Martina Butorac
O autorici

Martina Butorac

dipl. novinarka i Franova mama

  • MarijaŠ
  • MarijaŠ
  • 13.09.14 16:39

Jasmina, jako si hrabra! Vjerujem da si na svašta naišla u okolini, ali je najvažnije da si zadržala pozitivan duh. Sretno s bebicom!

  • pčelica
  • pčelica
  • 13.09.14 14:57

Svaka cast Jasmina! Sretno!

  • MarijaŠ
  • MarijaŠ
  • 13.09.14 13:28
Nalah

Može mi netko opisati kako izgleda rez od carskog,odnosno gdje se nalazi,koliko je dugačak,jesu šavovi unutrašnji ili vanjski,koliko boli,sve kaj vam padne na pamet vezano uz carski

Draga Nalah… Meni carski nikad nije bio opcija, nisam htjela tokom trudnoće citati nista o tome, pa čak ni razmišljati… I ipak me zadesio. 
Dakle, ja sam bila skroz uspavana, jer drugačije nisu htjeli budući da sam prije toga imala trudove 6h… Rez je skroz nisko, mozda 1cm iznad stidne kosti, dužine otprilike 10-12cm. Ja sam imala unutarnje šavove, a moja cimerica iz sobe vanjske. I mogu ti reci da sam puno bolje prošla… Mislim, bolje je izgledalo odmah u startu. 
Necu ti lagati, sutradan je jako bolilo, nisam znala sto bih sa sobom, ali sam se puno ustajala, sjedala u krevetu, iako sam mislila da ce mi oci ispasti, ali to malo biće te potjera na to. Nisu nam htjeli dovesti bebe u sobu dok nisu vidjeli da smo sposobne za ustati se samostalno, pa sam se potrudila, i vec je drugi dan  K bio sa mnom..
Uglavnom, vise bih voljela da sam rodila prirodno, jer sam vidjela žene koje su čak i epi imale a setale se par sati iza poroda a ja se evo i sad, nakon vise od 3 tjedna mučim kad kisem, i ne smijem se prejako smijati jer me boli… tako je moralo biti.

PRATITE RAZVOJ VAŠEG DJETETA

Odaberite dob djeteta i saznajte u kojoj je razvojnoj fazi
banner

Pridužite nam se!

20 000 roditelja već je na društvenoj mreži Klokanice.

X