Trudnoća Trudnica 03. svibnja 2023.

Besplatni tečaj pripreme trudnica za porođaj i dojenje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Međunarodni dan primalja obilježava se 5. svibnja, ove godine pod sloganom „Ponovo zajedno - od znanosti do stvarnosti“.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana primalja, Hrvatska komora primalja i ove godine organizira besplatan tečaj pripreme za porođaj i dojenje koji će se održati 5.5.2023. u Centru za kulturu Novi Zagreb, Trg Narodne Zaštite 2, 10020 Zagreb od 17.00 – 20.00 sati, te će biti koncipiran u dva dijela: u prvom dijelu govorit će se o trudnoći i porođaju, a u drugom o dojenju. Trudnice i njihovi partneri imat će priliku pitati sve što ih zanima vezano za trudnoću, porođaj i dojenje, ali i saznati više o primaljstvu. Obzirom na ograničen broj mjesta, prijava na tečaj je obavezna putem prijavnog obrasca.

Tečaj pripreme za porođaj je vrlo važan jer pruža trudnicama i njihovim partnerima znanje, vještine i samopouzdanje za lakše i sigurnije iskustvo porođaja. Tijekom tečaja, trudnice će naučiti o različitim fazama porođaja, fiziološkim promjenama u tijelu tijekom trudnoće i porođaja, različitim tehnikama disanja i opuštanja, metodama ublažavanja boli i upravljanja stresom tijekom porođaja, kao i o postporođajnoj njezi i dojenju. Važno je istaknuti da dojenje može biti izazovno u početku, pa je edukacija o dojenju u trudnoći ključna kako bi se trudnica adekvatno pripremila i kako bi se smanjio stres koji može nastati kad se pojave mogući problemi. Kvalitetna edukacija o dojenju može pomoći trudnicama da se osjećaju sigurnije i samopouzdanije u svoje sposobnosti da doje. Partneri također mogu sudjelovati u tečaju kako bi naučili kako najbolje podržati trudnicu i kako se pripremiti za roditeljstvo.

Tečaj će voditi primalje s dugogodišnjim iskustvom rada u rodilištu, kao najkompetentniji zdravstveni djelatnici za održavanje trudničkih tečajeva čija je uloga nezamjenjiva tijekom cijele trudnoće, porođaja te prvih mjeseci djetetova života, a i prilikom uspostave uspješnog dojenja.

Također, i druga rodilišta po Hrvatskoj, kao KB Sveti Duh, Nacionalna memorijalna bolnica „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar, Opća bolnica "Dr. Tomislav Bardek" u Koprivnici, Opća županijska bolnica Vinkovci, Opća bolnica Bjelovar, Opća bolnica Pula, KBC Split, KBC Osijek, obilježit će Međunarodni dan primalja besplatnim tečajem i savjetovanjem za trudnice ili danom otvorenih vrata gdje će trudnice upoznati primalje, njihov rad te saznati sve što ih zanima vezano za porođaj i period nakon porođaja. Više informacija o navedenim događanjima možete pratiti na web stranici i Facebook stranici Hrvatske komore primalja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.