Trudnoća Trudnica 11. prosinca 2013.

Pet recepata za zdravi trudnički jelovnik

keksi od đumbira
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prehrana tijekom trudnoće mora biti raznolika - bogata žitaricama, voćem, povrćem i bjelančevinama. Osobito je važno pravilno se hraniti tijekom prvog tromjesečja budući da se tada razvijaju bebini organi. Donosimo vam pet recepata koji će svim budućim mamama osigurati kvalitetne međuobroke, dovoljno folne kiseline, željeza i omega-3 masnih kiselina, ali i pomoći u borbi protiv jutarnjih mučnina

zobeni keksi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zobeni keksi

Tijekom trudnoće nije preporučljivo preskakati obroke stoga je korisno sa sobom nositi male međuobroke poput orašastih plodova, suhog voća ili domaćih keksića

Sastojci:

  • 150 grama maslaca
  • 100 grama smeđeg šećera
  • 50 grama bijelog šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice meda
  • 150 grama crnog brašna tip 850
  • 100 grama oštrog brašna
  • 150 grama zobenih pahuljica
  • Pola žličice soli
  • 1 žličica cimeta
  • Pola praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 150 grama suhog voća (grožđice,brusnice ili nasjeckane suhe smokve ili šljive)

Priprema:

  • Umijesite maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa sjedinjena, dodajte med. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet, zobene pahuljice i suho voće
  • Sjedinite obje smjese te dodajte 2 jaja. Smjesu na sat vremena stavite u hladnjak.
  • Grabite žličicom i oblikujte kuglice rukama te ih lagano pritisnite na papiru za pečenje s razmakom od 4 cm.
  • Pecite na 180°C oko 7 minuta (odnosno dok ne počnu tamniti)

Napomena:

  •  Kad se keksi izvade iz pećnice vrlo su mekani no stajanjem se osuše i očvrsnu

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

složenac crvena leća špinat | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Složenac od crvene leće i špinata

Tijekom prvih 12 tjedana trudnoće vrlo je važno prehranu obogatiti folnom kiselinom jer ona smanjuje postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80 posto. Najbolji izvori folne kiseline su teleća jetra, leća, pšenične klice, šparoge i špinat

Sastojci:

  • 1 poriluk
  • 400 g crvene leće
  • 500 g špinata
  • Cherry rajčice
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • parmezan
  • Sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

  • Leću dobro isperite u hladnoj vodi, ocijedite. Stavite u zdjelu prekrijte vodom i pustite da se namače preko noći
  • Poriluk i rajčice izrežite na kolutiće, a češnjak na ploške, špinat operite
  • U posudi na maslinovom ulju popržite poriluk, dodajte češnjak pa kad zamiriši dodajte leću, podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte na laganoj vatri 30 min. Posolite i popaprite po želji
  • Kada je leća kuhana, ugasite vatru i umiješajte špinat nakidan na komade
  • Zagrijte pećnicu na 200°C. U posudu slažite sloj crvene leće, cherry rajčice, naribajte parmezan i ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke
  •  Zapecite 15-20 min u pećnici

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

losos | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Losos s brokulom

Esencijalne masne kiseline, posebno omega-3 masne kiseline, od velike su važnosti za razvoj mozga tijekom fetalnog i postnatalnog razvoja. Najviše omega-3 masnih kiselina ima u ribi, osobito lososu, i morskim plodovima.

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 200 g cvjetače
  • 200 g brokule
  • 100 g plosnatih zelenih mahuna
  • 1 chilli papričica (po ukusu)
  • 2 sušene rajčice iz ulja
  • Pola šalice kus-kusa
  • Sol, papar, rižin ocat

Priprema:

  • Kus-kus stavite u zdjelu i prelijte s kipućom vodom, lagano posolite i ostavite sa strane da nabubri
  • Cvjetaču i brokulu operite, nakidajte na manje cvjetove, mahune narežite na manje komade i povrće skuhajte na pari
  • Chilli papričici odstranite sjemenke i žilice pa narežite na sitno, rajčice narežite na sitne kockice. U zdjeli pomiješajte chilli papričicu, sušene rajčice, žličicu rižinog octa, maslinovo ulje, sol i papar
  • Kus-kus procijedite ako je potrebno i dodajte u zdjelu sa začinima, dobro promiješajte pa dodajte kuhano povrće, lagano promiješajte i ostavite sa strane, po potrebi dodatno začinite
  • Filete lososa prepržite na grill tavi i servirajte uz salatu od brokule i cvjetače

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

keksi od đumbira | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Keksići od đumbira

Tijekom prvog tromjesečja trudnice se vrlo često susreću s jutarnjim mučninama. Pravilna i redovita prehrana stoga u tom periodu može biti pravi izazov, no postoje neki trikovi koji jutarnje mučnine mogu olakšati. Manji obroci, izbjegavanje jako začinjene hrane, grickanje krekera ili badema, a većina stručnjaka preporučuje đumbir u borbi protiv mučnina.

Sastojci:

  • 2 1/2 šalice brašna
  • 1/3 šalice mljevenog kristaliziranog đumbira
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 3/4 šalice neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 1/2 šalice bijelog šećera
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1/4 šalice šećernog sirupa (kao zamjena se može koristiti med ili javorov sirup)
  • 1 1/2 žličica sitno naribanog svježeg korijena đumbira
  • 1 1/2 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 1/2 žličice klinčića u prahu
  • 1/3 šalice šećera

Priprema:

  • Jednu rešetku postaviti u gornju trećinu pećnice a drugu rešetku u donju trećinu pećnice. Zagrijati na 180˚C. Dva lima za pečenje obložiti masnim papirom
  • Pomiješati brašno, kristalizirani đumbir, prašak za pecivo i sol u srednjoj zdjeli
  • Pomoću električnog miksera usitniti maslac oko 2 min u velikoj zdjeli, zatim postupno dodati obje vrste šećera i miksati na srednjoj brzini do kremaste smjese, oko 3 minute
  • U smjesu maslaca i šećera dodati jaje, šećerni sirup, svježi i đumbir u prahu, cimet i klinčić. Kratko izmiksati smjesu da se svi sastojci povežu
  • Umiješati smjesu s brašnom sa smjesom maslaca i šećera, lagano miješajući kako bi dobili kompaktnu smjesu.
  • Preostali šećer (1/3 šalice) premjestiti u manju zdjelicu
  • Po jednu žlicu dobivenog tijesta oblikovati u loptice među dlanovima, uvaljati u šećer pa odložiti na lim za pečenje. Između svakog komada ostaviti 4 do 5 cm prostora
  • Kekse peći u zagrijanoj pećnici dok površina ne popuca, rubovi postanu čvrsti a unutrašnjost je još mekana, otprilike 15 minuta. Pričekati da se postupno ohlade prije serviranja

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

janjeći kotlet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Janjeći kotleti s povrćem i krumpirom

Za rast i razvoj bebe u trbuhu pred kraj trudnoće važno je željezo, ali i kalcij, magnezij, cink i proteini. Željezo je važno i zbog toga što se u trećem tromjesečju dodatno povećava volumen krvi. Najbolji izvori željeza su crveno meso, iznutrice, jaja, lisnato povrće i mahunarke. 

Sastojci:

  • 8 janjećih kotleta u komadu 
  • 2 tikvice 
  • 8 manjih mladih krumpira 
  • Cherry rajčice 
  • 2-3 žličice maslaca 
  • Svježi timijan 
  • Češnjak 
  • Sol, papar 
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  • Meso posolite, popaprite i premažite maslacem kojem ste dodali svježe nasjeckani timijan i češnjak, prelijte maslinovim uljem i pustite da odstoji u hladnjaku preko noći
  • U posudi pomiješajte rajčice, krumpir narezan na kriške i tikvice koje ste narezali na deblje komade, začinite ih s timijanom, češnjakom, soli, paprom i maslinovim uljem, dobro promiješajte
  • Pećnicu zagrijte na 230-250°C, na lim za pečenje složite krumpire i rajčice, na njih položite janjetinu i pecite u zagrijanoj pećnici 20 min po kg mesa. 5 min prije kraja pečenja na lim dodajte i tikvice
  • Kada je meso pečeno pustite da odstoji 10 min prije posluživanja

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Kako izgleda vaš trudnički jelovnik? Podijelite svoje recepte na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.