Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. travnja 2024.

Što napraviti kad dijete bezobrazno odgovara ili je neposlušno?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Skoro svako dijete prolazi kroz fazu ''isprobavanja'' nepristojnog ponašanja, a iznimka nisu ni njihovi roditelji. Međutim, koliko god ova faza može biti uobičajena i prolazna, dječja psihologinja Laura Markham za Psychology Today otkrila je što napraviti kada do toga dođe.

''Iako često čujemo savjete da bi roditelji trebali ignorirati ovakvo ponašanje, osobno ne mislim da je ignoriranje provokativnog ponašanja djeteta dobra ideja. Naime, kada djeca izraze nezadovoljstvo, ljutnju ili razdražljivost prema nama, što se često naziva odgovaranjem, zapravo nam pokušavaju nešto reći, a ako ih ne slušamo, njihove frustracije samo eskaliraju'', objašnjava.

Umjesto ignoriranja, psihologinja savjetuje da biste kao roditelji trebali napraviti sljedeće.

Možda te zanima... Zašto djeca danas misle da mogu raditi što žele bez posljedica? Školarci

Kontrolirajte svoje ponašanje

Dok komunicirate s djetetom koje se prema vama ponaša drsko ili loše, vodite računa o vlastitom ponašanju i riječima koje koristite. Općenito, ako se uhvatite da kritizirate dijete ili vičete na njega, pokušajte se kontrolirati. Psihologinja naglašava da se ne biste trebali bojati postaviti ograničenja, ali isto biste morali raditi mirno i s poštovanjem.

Ne shvaćajte to osobno

Često roditelji misle da je djetetovo nezadovoljstvo ili neposluh usmjeren isključivo prema njima, ali to nikako nije točno. Podsjetite se kako vaše dijete još uvijek uči samokontrolu i da upravo sada ima problem zbog kojeg gubi strpljenje. Pokušajte razumjeti problem koji dijete ima (i ako je prikladno, ponudite mu pomoć), čak i ako ste postavili granicu u pogledu njegova tona. Kako savjetuje Markham, pokušajte ojačati odnos s djetetom koristeći svaku priliku za pozitivno povezivanje. Provedite barem 15 minuta nasamo sa svojim djetetom svaki dan, dajući mu svoju usredotočenu, pozitivnu pozornost.

Postavite jasne granice, ali bez vikanja

Kada vam dijete kaže nešto nepristojno ili nadasve uvredljivo, mirno se suočite s njegovim uvredljivim riječima ili tonom kojim vam se obraća. Zadržite svoju staloženost, ali svejedno postavite jasna očekivanja za komunikaciju s poštovanjem. Naprimjer, možete mu reći sljedeće:

"Tvoje riječi zvuče kao da su me trebale povrijediti. Mora da si uzrujan što razgovaraš sa mnom tako. Znaš da ja nikad ne razgovaram s tobom ovakvim tonom. Možeš mi reći zbog čega si uzrujan, ali bez napadanja. Što se događa? Osjećam se napadnuto kad koristiš ovakve riječi i govoriš ovako glasno. Molim te, reci mi sve što želiš reći na mirniji način. Slušam te."

Sve su to načini na koje, objašnjava psihologinja, roditelji mogu mirno riješiti neugodnu situaciju bez da ona dodatno eskalira. Naime, sve što roditelji rade djeca ponavljaju pa ćete pravilnom reakcijom samo biti primjer djetetu kako ubuduće treba naučiti rješavati probleme ako do njih dođe.

Možda te zanima... Evo koju grešku najčešće radimo kad djeci postavljamo granice Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.